onsdag, maj 16, 2007

Lekplatser

Faan vad dagens ungar är veka egentligen. Ta en titt på en lekplats av idag och jämför sedan med lekplatserna från när man själv var liten och inse sedan vilket vekt litet jävla fjantsläkte som håller på att växa upp i dagens Sverige. Ta klätterslotten till exempel. Förr var de i svart och mörkrött trä och såg jävligt mäktiga ut med toppiga tak och allt. Dessutom kunde man klättra i dem lite hur man ville, ut längs kanterna och upp på taken.


De var gjorda för att man skulle kunna klättra ut och in genom dem. Livsfarligt men coolt. Nu är klätterställningarna mer som nån labyrint i färgglad hårdplast där ungarna kryper in i ett hål och sedan efter 10 meters upp-och-ner-ålande kommer ut genom en rutschkana på andra sidan. Det är omöjligt att välja nån annan väg än den som kommunen bestämt och troligen är alla skruvar och vassa kanter övertäckta med mjukt ludd så att de små kräken inte skall göra sig illa.



Ytterligare exempel på hur fjantigt allt blivit är ju att snurrgungorna försvunnit. Kommer ni ihåg snurrgungorna? Stora traktordäck hängandes i tjocka kedjor, som man kunde snurra så fort i så att man spydde efteråt. Det var grejjer det, men fullkomligt livsfarligt. Man kunde slå huvet i stolpen under snurrandet, klämma sönder fingrarna i kedjorna eller helt enkelt bara flyga av och bryta benet.


Det är givetvis så att nån fjantig tant på socialstyrelsen eller liknande bestämt att alla snurrgungor skall tas bort och att alla lekställningar skall vara utförda enligt säkra principer och regler.
Skitbra. låt inte barn leka som de vill, låt dem krypa i en tunnel av gul hårdplast tills de kommer ut på andra sidan, så uttråkade så att de aldrig mer vill till lekplatsen. Resultatet av detta vurmande för säkerheten är att lekplatserna står tomma medan ungarna sitter hemma och spelar world of warcraft hela dagarna tills de blivit så gamla att de kan börja boffa tändargas, skjuta heroin och få ut sin jakt på spänning genom organiserade slagsmål.


Heja nya säkra Sverige.




ps. själv spelade jag data- och rollspel hela min barndom, så hur snurrgungorna fungerade har jag bara läst om i gamla historieböcker.

8 kommentarer:

Anonym sa...

...jag tar ordet!

Typiskt dagens unga bloggare. Klagar över sånt dom inte ens varit med om!

Det va annat på min tid. Jag som är lite äldre var minsann med på den tiden då man snurrade däck och gungade så man t o m flög med däcket runt och över den hårda träställningen o ner på andra sidan. DET VA GREJER DET!

När man sen klättrade i ställningarna gjorda av trä som klängande apor så kan ni bara tänka er hur många stickor och stockar som kilade sig fast i och genom armar och ben och under naglarna.

Sen fanns det sånt där orange nät gjort av tjocka tjocka hårda rep flera meter upp i luften som man skar sig på för varje gång man krälade sig framåt högt uppe i skyn och försökte hålla balansen. Ja, så som man bröt sig och blödde, nästan förblödde. Jag skriver inte bara om det. JAG HAR VARIT MED OM DET!

Men inget 112 där inte. In till mamma bara och på med ett litet plåster på sin höjd sen en klapp i rumpan och ut igen bara.

Dagens föräldrar spelar bra curling med sina ungar. Och se hur de jäkla curlingstenarna sen glider runt på hal is.

Ingen skulle vara gladare än jag om dessa däcksnurror och klätterrep kom tillbaka så gammal hederlig lek kunde sopa rent gatorna från dagens bortskämda slödder.

Nu förtiden vågar man ju inte sig ut efter klockan 7 på kvällen, ännu mindre åka tunnelbana. Antingen blir man nersprejade eller nersparkad av nån slemmig snoris eller så blir man rånad och våldtagen.

Vart är världen på väg? Det var bättre förr.

kurr kurr

Jens sa...

Joråsåatt visst är det så. Dagens lekplatser står som symbol för Serige - en enda stor säkerhetsbältenation. Ingenting får vara det minsta farligt. Mamma staten skyddar dig. Individansvar är inte att tänka på. Ingenting är den enskildes fel här. Alla ska skyddas genom att förbjuda allt som är roligt och farligt. Som att cykla utan hjälm eller köra bil utan dubb.

Jaja, men man får får väl fortfarande ta en bira i parken eller?

http://www.expressen.se/nyheter/1.682317

Anonym sa...

Jag tycker att det är rätt. Det ska va säkra lekplatser. Då kan man låta barnen leka fritt och själv kan ligga å sola och skaffa sig en liten bränna. Är man bakis och lite sen i reaktionerna kan det va bra att det mesta är vaderat så man slipper ha dåligt samvete över att inte hunnit dit.
Inför rullband runt delar av stan så att man bara kan ställa på barnvagnen där och låta den glida runt, så kan man sätta sig och ta en latte istället och vänta på den att komma tillbaka.

Jens sa...

Lekplatsnegget fick mig att börja tänka på min barndom. Detta är vad jag har kommit fram till. Man var som mest hardcore på mellanstadiet. Då kunde det handla om pinnkrig, kottkrig eller snöboll-/isbollskrig i Döda skogen mot diverse lösa punkthusmiffon från västra Skogås eller villatöntar från Länna eller pendeltåget som körde förbi fyra ggr i timmen. Alla skulle ha! Eller så sprang man som en dvärg på syra till sjötorpsparken för att låna en sån där tunn plastmadrass som man släpade upp mot storvretsvägen. Väl där hoppade alla som fick plats på. Sen bar det av i trehundra knutar ner för backen. Ja, ända tills Pelle spräckte skallen i lyktstolpen. Efter det förbjöd skolan parken att låna ut plastmadrasser.

Kul.

Lågstadiet handlade bara om fotboll och bandy. På högstadiet lärde man sig visserligen att göra molotovcocktails vilket var spännande men oftast satt man i Rutan och spelade straffpoker. Ibland gick man till fruktturken och köpte dom där jävla nötterna man var tvungen att fila av skalet på. Vafaan var det dom hette nu igen? Hur som helst, dom som var hardcore på högstadiet var ju dom som gjorde snusbomber var och varannan dag som gjorde att vår skola blev världsmästare på brandutrymning.

Oj då! Nu snor man utrymme på din blogg igen. Men men, så länge din tjej tar en massa plats kommer jag oxå göra det. Hälsa Keno och tacka för maten förresten. Jag älskar den där osten men honung. Vad är det den heter nu igen?

Anonym sa...

Chevré Jens lille... eller getost...

På med en tjock skicka chevré på en mörk brödbit och så honung ovanpå det. Vill man ha det enkelt köpter man kvittenmarmelad på burk till. Vill man göra det mer komplicerat så köper man färska fikon och lättsteker det i socker, balsamvinäger och rödvin!

Smaklig måltid!
kurr kurr

Anonym sa...

Jag skriver inlägg men dom verkar inte komma upp, bara därför gör väl det här det. Är jag censurerad?

Anonym sa...

Då skriver jag om mitt igen då:

Jens beskriv maträtten ovan som något som gud kommit på och att det tog hundra år att komma på receptet och att det numer är inlåst i en rauk på gotland. Men se på den, man kan köpa den på ICA och hälla på lite honung....

Jens sa...

"Jag älskar den där osten med honung". Gud? Hundra år? Inlåst?

Kan det inte vara så att du läser in lite för mycket från den frasen?